רפואה סינית מסייעת בבעיות של כאב ובעיות אורטופדיות – אך התלונה הנפוצה ביותר בקליניקה שלי היא כאבי גב. בואו נבין יחד מדוע כיצד ניתן לסייע גם למטופלים הסובלים מכאבים קשים: מטופלים שכל תנועה גורמת להם לכאב עז ומטופלים שסובלים מהקרנות לגפיים וכבר הוצע להם להגיע לניתוח כזה או אחר.
אתם תופתעו לגלות שבאמצעות מספר טיפולים ניתן לנצח את הכאב ולמנוע ניתוח מיותר!
כאבי גב מופיעים לאחר מאמץ, בעקבות תנועה לא טובה או בחלק גדול מהמקרים עקב בלט או פריצת דיסק.
מה זה בעצם פריצת דיסק / בלט דיסק?
חוליות עמוד השדרה מופרדות זו מזו ע"י סחוסים שתפקידם למנוע חיכוך בין החוליות ולשמש כבולם זעזועים. כאשר הדיסק מתנוון (לאחר פגיעה, עומס או גיל), חלקו הפנימי עלול לפרוץ מהשכבה החיצונית או לבלוט. החלק השבור או הבולט של הדיסק יכול ללחוץ על שורש עצב בתוך תעלת עמוד השדרה או באזור בו העצב יוצא מעמוד השדרה על מנת לעצב את איבר המטרה, לגרות אותו ואף לפגוע בו.
סימנים לפריצה/בלט דיסק
המקום השכיח ביותר לפריצה או בלט דיסק הוא בגב התחתון, מה שעשוי לגרום לכאבים בגב התחתון והקרנות לאחת הרגליים (לעיתים פחות שכיחות, שתי הרגליים סובלות מכאב ולעיתים אין בכלל כאבי גב והכאב מתרכז ברגל, ברך או במפשעה).
הסיבה לכאב ברגל, בברך ובכפות הרגליים היא פגיעה באחד העצבים שיוצאים מבין החוליות בגב, באזור בו יש לחץ על העצב, שמסתיים בכף הרגל (או בכל מקום אחר בו מורגש הכאב או הנימול). משום שהעצבים מעבירים מהמוח את פקודות התנועה והתחושה, בנוסף לכאב בגב או לאורך הרגל, עלול להיות קושי בהרמת כף הרגל, הירדמות ואף בעיות בשליטה על השתן והצואה.
החוליות עם השכיחות הגבוהה ביותר לבלט או פריצת דיסק הן l3-l4, אך גם l4-l5 , l5-s1. גם באזור הצוואר עלולים להתרחש פריצות ובלטי דיסקים. במקרים אלו נראה בדרך כלל השפעה על הזרוע, בית השחי, השכמה, הכתף ואצבעות הידיים.
טיפול בבלט/פריצת דיסק ברפואה הקונבנציונלית
בחלק מהמקרים, מנוחה בבית, משיחת האזור במשחה לשחרור שרירים ומשכחת כאבים (עציון ממליץ על על משחות טבעיות ונטולות כימיקלים), יעזרו להפיג את כאבי הגב. בזמן זה מומלץ להימנע מפעולות שכוללות מאמץ ועלולות להגביר את הלחץ על החוליות, כמו הרמת חפצים כבדים, התכופפות, אך כן מומלץ להמשיך לנוע ורצוי לעשות מתיחות קלות.
כאשר המנוחה לא מועילה לכאבי הגב וההתקף לא חולף, הטיפול המקובל הוא נטילת תרופות נוגדות דלקת ושיכוך הכאב.
בדרך כלל זה השלב בו נכנסת השכנה/חבר/בעל המכולת שממליץ על הכדור שעזר לו בדיוק לאותה הבעיה, ללא התחשבות בגורם הבעיה שבמקרים רבים הוא לא זהה. במקרים בהם משככי הכאבים לא עוזרים ייעשה שימוש בזריקות (קורטיזון או אפידורליות).
אם התופעה מחריפה ומפריעה לחיי היום, תישקל אופציית הניתוח (יש מספר סוגי ניתוחים שיכולים להשפיע בצורה זו או אחרת על הדיסק או העצב).
על פי פרופסור סלעי, מנהל המחלקה האורתופדית במרכז הרפואי בלינסון, 99% מניתוחי כריתת הדיסק מיותרים! כן, על פי ההערכה אלפי ישראלים מדי שנה עוברים ניתוח מיותר. הספרות האורטופדית מלמדת בצורה חד משמעית שתוצאות הטיפול הניתוחי והטיפול השמרני – זהות. אך מכיון שהמטופל סובל מכאבים חזקים וחסר סבלנות והרופא ממליץ על ניתוח דחוף, המטופל נענה להצעת הניתוח.
לדברי פרופ' סלעי, כ-10 אחוז מהמנותחים יסבלו מתופעות לוואי קשות כתוצאה מכריתת הדיסק, החל משיתוק של גפה אחת, דרך שיתוק מוחלט של שתי הרגליים וכלה במוות.
האחרים ייהנו מהקלה, אלא שהיא קלה ביותר, וכאמור אינה משמעותית יותר מאשר תוצאות הטיפול השמרני.
מטופלים שהגיעו למרפאתו של ניר עציון לאחר ניתוח כשהם סובלים מכאבים עזים, מספרים שכאשר הלכו לביקורת שלאחר הניתוח נאמר להם שהניתוח הצליח והם (הרופאים המנתחים) לא יודעים מדוע הכאב קיים מכיוון שהם מומחים לאורתופדיה ולא לכאב.
ההמלצות: בדקו היטב עם הרופא המטפל שלכם אם הניתוח הוא האופציה היחידה והמיטבית!
ניר עציון מספר כי קיימים מקרים בהם מגיע מטופל עם הפניה לניתוח, ומבקש עזרה "רק עד הניתוח", ולאחר טיפול או שניים הוא מבטל את הניתוח, פשוט משום שהוא מרגיש הרבה יותר טוב.
מתי הניתוח חובה?
כאשר יש כאבי גב תחתון/צוואר הנובעים מבלט/פריצת דיסק וקיים שיתוק מתקדם של גפה אחת או שתיים, אובדן שליטה על סוגרים או צורך בכמויות גדולות מאוד של משככי כאבים בשל החמרה משמעותית בכאב.
בהיעדר אחד משלושת הגורמים הללו, אין שום אינדיקציה לניתוח כריתת הדיסק, קובע פרופ' סלעי.
במקרים רבים, שאיבה וניתוח הדיסק מתגלה כפרוצדורה מיותרת וכאבי הגב ממשיכים להופיע ואף מחמירים.
במקרים של כאבי גב עקב דלקת, כאבי שרירים, בלטי דיסק או פריצת דיסק עציון מטפל בשיטת הדיקור הסיני, הטוינא, שיאצו, עיסוי עם שמנים מיוחדים העוזרים לשחרר את השרירים, חימום t.d.p, כוסות רוח , אלקטרו אקופנטורה, טייפ קינסיולוגי ועוד.
על מנת לגרום, בשלב הראשון, להקלה בכאבים האקוטיים. בשלב השני – שיפור התנועה והפחתת הכאב (שיפור בעוצמת הכאב ותדירות הופעתו) ובשלב השלישי – שיקום ומניעת התפרצות חוזרת.
לפרטים נוספים וקביעת פגישה 054-5924013 או השאירו פרטים.